Seler to jedno z nielicznych warzyw, które kojarzy mi się z filmem. Tak, właśnie z filmem. To właśnie kino pokazywało selera jako warzywo odchudzające, które przegryza każda kobieta na diecie uśmiechając się przy tym dyskretnie. Zawsze miałam jednak wrażenie, że za wspomnianym uśmiechem kryje się coś więcej - jakiś grymas niezadowolenia mówiący "wcale nie chcę tego jeść, ale muszę".
Skąd ten grymas na twarzy? Być może ze specyficznego zapachu, który nie każdemu przypada do gustu, lub nieodpowiedniego przyrządzenia - mamy swoje ulubione przepisy i te same produkty smakują nam w różnych proporcjach i kombinacjach. Uważam jednak, że argumenty w postaci wartości odżywczych selera są na tyle mocne, iż warto poszukać "swojego" przepisu z jego wykorzystaniem.
Dlaczego warto jeść selera?
-Inne witaminy - jedząc selera dostarczamy swojemu organizmowi również witaminy B, kwasu foliowego, witaminy PP, witamina E - dzięki pierwiastkom mineralnym wszystkie te witaminy bardzo są bardzo łatwo przyswajane.
-Fosfor -wśród warzyw to właśnie seler ma najwięcej fosforu, znajdziemy w nim także wapń, potas, cynk, żelazo i magnez
-Ma działanie przeciwzapalne i moczopędne -seler doskonale oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia również pozbycie się nadmiaru wody z organizmu.
-Pobudza przemianę materii - osobom odchudzającym się szczególnie polecana jest odmiana naciowa selera, którą można jeść również na surowo.
-Oczyszcza organizm - regularne jedzenie selera poprawia wygląd skóry, nawilża ją, wzmacnia włosy i likwiduje obrzęki. Z tego względu jest on również nazywany warzywem młodości.
-Ułatwia trawienie tłuszczy
-Likwiduje zaparcia
-Poprawia pracę nerek i serca
-Działa uspokajająco
-Może zastąpić sól - smak selera jest na tyle wyrazisty, że z powodzeniem w wielu potrawach można zastąpić nim sól.
-Ma mało kalorii - Już od dawna ilość kalorii w danym produkcie jest dla mnie sprawą drugorzędną a na pierwszy plan wysuwają się wartości odżywcze produktu. Warto jednak nadmienić, że seler jest niezwykle mało kaloryczne - w 100 g selera korzennego jest około 21 kalorii i 1,8 g błonnika
w 100 g selera naciowego jest około 13 kalorii i 1,3 g błonnika
Jak jeść selera?
Moim kulinarnym faworytem w ostatnim czasie jest zupa krem z selera, której przygotowanie jest stosunkowo szybkie a smak niesamowity.
Składniki: 1 seler, 1 marchewka, 1 liść selera naciowego
Przygotowanie: Jarzyny umyć i obrać, pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością wody. Dodać kostkę rosołową, sól, zioła prowansalskie i pieprz. Gotować do miękkości warzyw a następnie zmiksować. Gotowe:)
Przygotowanie: Jarzyny umyć i obrać, pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością wody. Dodać kostkę rosołową, sól, zioła prowansalskie i pieprz. Gotować do miękkości warzyw a następnie zmiksować. Gotowe:)
A na przekąskę do pracy przy komputerze polecam selera naciowego z dipem jogurtowym. Przygotowywane przeze mnie potrawy są najczęściej szybkie i łatwe.
Przygotowanie sosu: dwie łyżeczki jogurtu naturalnego
pieprz
czosnek granulowany
słodka papryka
koperek
bazylia
Wszystko wymieszać i gotowe:)
A jaki jest Twój ulubiony przepis z wykorzystaniem selera?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz