Źródło |
O tym, że powinniśmy jeść warzywa wiemy wszyscy. Po pierwsze są zdrowe, po drugie są pyszne!
Zdrowych przepisów w sieci jest mnóstwo, jednak moje "gotowanie" rządzi się odmiennymi prawami. Najczęściej musi być po prostu szybko - robię to bowiem wieczorem po pracy albo z samego rana i nie dysponuję dłuższym czasem niż 20 minut. To też sprawia, że moje potrawy rzadko wyglądają ładnie bo skupiam się głównie na ich smaku.
Dzisiaj prezentuję wam placki z cukinii i buraka. Ich przygotowanie jest banalnie proste i naprawdę nie można się zmęczyć w trakcie ich przygotowania.
Dlaczego warto jeść buraka?
-Zwiera dużą ilość witaminyA,C,B1, karotenu i witaminy P
-Zawiera wapń, magnez, sód, potas
-Zawiera rubid i cez
-Pomaga w zwalczaniu nowotworu
-Zawiera dużą ilość flawonoidów, które zmniejszają toksyczne działanie antybiotyków, bakterii, toksyn, pomagają w procesach chelatacyjnych
-Wzmacnia organizm i zapobiega infekcjom
-Zawiera bardzo dużo kwasu foliowego
-Zawiera Żelazo
-Zawiera betaminę, która reguluje pracę wątroby i przewodów żółciowych
-Buraki spowalniają wchłanianie tlenu - dzięki temu wolniej się męczymy i możemy ćwiczyć jeszcze skuteczniej
-Burak ma dużo błonnika więc wspomaga odchudzanie
Składniki:
2 małe buraki
pół cukinii
łyżka mąki pełnoziarnistej
jedno jajko
sól
pieprz
(w przepisie było jeszcze mleko ale niestety akurat nie miałam)
Przygotowanie:
Na tarce o dużych oczkach starłam cukinię, następnie na tarce o małych oczkach starłam buraka.
Wymieszałam je, dodałam jajko, sól i pieprz.
Placki pieczemy na rozgrzanej patelni.
Smacznie, zdrowo, burakowo. Kochamy buraki :) !
OdpowiedzUsuńhttp://fitdevangel.blogspot.com
Super! Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Buraków jeszcze nie robiłam w takiej wersji. Fajny pomysł. :D Dzięki.
OdpowiedzUsuń